headershadow

Latest Blogposts

Wat bepaalt hoe aantrekkelijk je bent?

Meestal kun je binnen enkele seconden bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt of niet. Maar wat maakt nou dat je je tot iemand aangetrokken voelt? Over het algemeen is men het er wel over eens dat uitstraling belangrijk is. Je kunt je uitstraling verbeteren door te flirten. Er wordt wel eens gezegd dat status ook belangrijkheid is bij de aantrekkelijkheid van mannen. Maar er zijn ook algemene uiterlijke kenmerken die in onze maatschappij als aantrekkelijk worden gezien.

Gezicht

De looks van je gezicht zijn belangrijker voor je aantrekkelijkheid voor de andere sekse, dan hoe je lichaam er uit ziet. De meeste mensen kijken eerst naar iemands gezicht en ‘scannen’ daarna pas andere lichaamsdelen. Marianne Peters van de universiteit van University of Western Australia onderzochten de rol van het lichaam in de partnerkeuze. Ze liet 12 mannen en 12 vrouwen naar foto’s kijken en vroeg ze deze foto’s op een schaal van 1 tot 7 te beoordelen. Sommige foto’s stond alleen een hoofd op, andere foto’s alleen het lichaam en een deel van de foto’s toonde een compleet persoon. Peters ontdekte toen dat iemands aantrekkingsscore grotendeels wordt bepaald door het gezicht. Voor vrouwen die mannen beoordelen bleek dat 52% van de score werd bepaald door het gezicht, slechts 24% werd door alleen het lichaam bepaald. Ook voor heteromannen was het gezicht het belangrijkst. 47% procent baseerde de score op het gezicht en 32% op het lichaam.

Maar wat is dan een mooi gezicht? De wetenschap geeft ons opnieuw het antwoord. Twee psychologen, Langlois en Roggman, ontdekten dat mensen mooier worden gevonden naarmate ze er ‘gemiddelder’ uitzien. Kruis twee of meer gezichten met elkaar en het resultaat ziet er consequent aantrekkelijker uit dan één van de portretten! Een gemiddeld gezicht – met weinig afwijkingen – zou duiden op een gezond persoon.

 

Losse heupen

Ook de rest van het lichaam bepaalt hoe aantrekkelijk iemand is. Onderzoek laat zien dat vrouwen zich het meest aangetrokken voelen tot een atletisch lichaam, brede schouders, strakke billen en mooie tanden. Mannen waarderen bij vrouwen vooral een atletisch lichaam en een sensuele mond. Ook volle borsten, lange benen, welgevormde billen en lang haar staan hoog in de top 10. De heupen zijn bij vrouwen extra belangrijk, en dan gaat het vooral op de manier waarop je die gebruikt. Volgens wetenschappers van de Universiteit van New York bepalen zwaaiende heupen de aantrekkingskracht van een vrouw op een man. De onderzoekers hielden meer dan 700 mannelijke proefkonijnen animatiebeelden voor van bewegende vrouwen. De deelnemers beoordeelden de vrouwen die met hun heupen zwaaiden als het aantrekkelijkst. Dat is volgens de onderzoekers best bijzonder, want jarenlang werd gedacht dat het zandloperfiguur ideaal was.

Tweerichtingsverkeer

In het algemeen is er meer aantrekkingskracht als er tweerichtingsverkeer is in wat je elkaar te bieden hebt. Dit beweren de Nederlandse psychologen Bram Buunk en Pieternel Dijkstra. Iemand die zichzelf veel aardiger en aantrekkelijker vindt dan een ander, zal een gebrek aan “wederkerigheid” in het eigen nadeel ervaren, en daarom ook weinig zin hebben met die ander een relatie aan te gaan. Maar het omgekeerde kan ook. In ieder geval telt: je moet elkaar ongeveer evenveel te bieden hebben.


Meer over

0 reacties op “Wat bepaalt hoe aantrekkelijk je bent?

Plaats een reactie