headershadow

Latest Blogposts

De zin van de openingzin

Veel mensen vinden het lastig om contact te maken en een gesprek aan te knopen. Of het nu je werk of een privé situatie betreft, het eerste contact is vaak het lastigst. Daar komt de openingszin om de hoek kijken. Hoe bepalend is die openingszin eigenlijk?

Veel mensen zullen het al weten of zelf hebben ontdekt. Een magische openingszin die altijd het ijs breekt bestaat niet.

In de praktijk komt er bij het leggen van contact namelijk meer kijken dan het uitspreken van de juiste zin. Het maakt meestal niet eens uit wat je zegt, maar vooral hoe je het zegt. De woorden waarmee je de ander aanspreekt moeten niet zozeer origineel zijn, maar vooral eerlijk en oprecht.

Minder nadenken

Als we iemand goed kennen dan denken we niet meer na over de openingszin. Een naaste collega of goede vriend spreek je gewoon aan, het gaat vanzelf. We gaan pas nadenken over de openingszin als het contact minder vanzelfsprekend is. We maken de openingszin dan opeens heel belangrijk en gaan stilstaan bij de perfecte manier om iemand te benaderen. Want iemand zomaar aanspreken zonder plausibele reden kan leiden tot afwijzing of gezichtsverlies. Althans, dat denken we.

Mensen die van nature makkelijk contact leggen, denken weinig na over de openingszin die ze gebruiken. Ze stellen geen ingewikkelde eisen aan wat ze zeggen en zijn niet bang om afgewezen te worden. Hoe ze hun gesprek ook beginnen, hun benadering wordt zelden bekritiseerd. Van hen kunnen we dus nog het meeste leren over effectieve benaderingen en goede openingszinnen.

Uit onderzoek blijkt dat de beste openingszin gewoon ‘Hoi’ of ‘Hallo’ is. De eisen die de ander stelt aan jouw ‘openingszin’ zijn dus helemaal niet zo hoog. Het belangrijkste is dat je de moed bijeenraapt om iemand aan te spreken en interesse toont in de ander.

Een machine vol openingszinnen

Er zijn websites vol geschreven met openingszinnen en flirttips. Maar wat als je in de kroeg staat en je kunt op dat moment wel een steuntje in de rug gebruiken? Er is een apparaatje op de markt dat willekeurige openingszinnen genereert. Deze ‘handige’ machine spuwt met een druk op de knop een nieuwe openingszin uit. De verzierzinnen-generator bevat veertig openingszinnen die zich in het verleden al meerdere malen bewezen hebben, aldus de makers.

Helaas is de “pickup line generator” alleen nog in het Engels verkrijgbaar. Het wachten is op een Nederlandstalige versie. Of je in de kroeg echt succesvol zult zijn met dit apparaatje blijft natuurlijk de vraag…


Meer over

0 reacties op “De zin van de openingzin

Plaats een reactie